Aronia är populära prydnadsbuskar med mörkblå bär. Bären har tidigare inte använts i någon större utsträckning i Sverige, men vi börjar få upp ögonen för de mycket höga halterna av antioxidanter och näringsämnen som finns i aronia. Det publiceras fler och fler forskningsstudier i världen om aroniabärets potentiella förmåga att motverka sjukdomar. Odling av aronia för bärproduktion blir allt vanligare. Se också filmen nedan.
Du kanske har sett att vissa planterade häckar och buskar får små, mörkblå bär framåt hösten. En art är aronia – Aronia melanocarpa – som är lättodlad och tålig. Den kallas också svartaronia. Buskarna uppskattas för de små vita blommorna på försommaren och den vackra höstfärgen som står fint mot aroniabären.
Nyttiga ämnen i aroniabär
Aroniabären tas sällan om hand, men de är otroligt nyttiga. Aronia är ett av våra mest antioxidantrika bär, vilket beror på den stora mängden antocyaniner som ger bäret dess blå färg. Dessutom innehåller det bland annat vitamin A, C, E och K samt fosfor, kalium, folat och karotenoider. Detta uppmärksammas mer och mer, och det blir vanligare att aronia odlas även för bärproduktion.
Vid bärodling används oftast en form av aronia som kallas slånaronia och har det latinska namnet Aronia x prunifolia. Både svartaronia och slånaronia kommer från Nordamerika.
Liksom slånbär vinner aroniabären på att plockas efter första frostnatten eller läggas i frysen någon dag eftersom den kärva smaken mildras då. Aronia kan användas till sylt, saft, marmelad eller gelé. Vissa gör vin på bären eller torkar dem. Aroniajuice börjar också bli populärt och kan köpas i handeln.
Det forskas om aroniabärets hälsoeffekter
Den största anledningen till att användningen av aroniabär ökar är deras goda effekter på vår hälsa, främst tack vare antioxidanterna. Forskare intresserar sig alltmer för aroniabären och deras potential att motverka sjukdomar. I Östeuropa har aronia använts som medicinalväxt länge. Bärens färgämnen kan användas till färgning.
Källor:
Aronia – vacker och nyttig, Blomsterlandet
Livsmedelsverket, Näringsvärde Aronia
Livsmedelsverket, Rapport 12 – 2011
Ekologisk odling av aronia och slånaronia, Kirsten Jensen, Länsstyrelsen Västra Götaland