Diabetes – behandling med aronia

Aroniabär - aronia bra för diabetiker.

Diabetes är en sjukdom där blodsockret blir för högt utan behandling. Det påverkar hela kroppen och att tänka på sin kost är extra viktigt. Osötad aroniajuice kan bidra till att sänka blodsockernivån, minska fettinlagring och motverka ohälsa kopplad till diabetes.

Det vi äter omvandlas till socker i blodet och hormonet insulin får sockret att transporteras vidare ut till kroppens celler. Vid diabetes fungerar inte detta och sockerhalten i blodet blir för hög.

Vid diabetes typ 2 bildas inte tillräckligt mycket insulin i kroppen. Arv och ålder påverkar risken att få diabetes typ 2, men övervikt och stillasittande kan dessutom få cellerna att bli mer okänsliga för insulin så att mer insulin än normalt behövs. Motion och förändrad kost – både för att gå ner i vikt och för att hålla blodsockret på rätt nivå – är alltså viktigt för att öka chansen att slippa medicin/insulininjektioner och för att minska risken att drabbas av följdsjukdomar och komplikationer.

Aronia kan sänka blodsockernivån och minska fettinlagringen
Kosten har alltså stor betydelse. Aroniabär har flera fördelar för diabetiker. Osötad aroniajuice är kalorifattig och kan både sänka blodsockret och minska fettinlagringen. Dessutom har aronia positiva effekter på blodkärlen, sänker blodfettnivåerna och är antiinflammatoriskt, vilket är särskilt viktigt för diabetiker. Det är aroniabärens ovanligt höga halter av polyfenoler, i synnerhet antocyaniner, som är orsaken till detta.

En studie med 16 insulinberoende diabetiker och 25 diabetiker utan insulinbehandling som fick dricka 2 dl aroniajuice visade att fasteblodsockret hade sjunkit en timme senare. Under tre månader drack 21 diabetiker utan insulinbehandling 2 dl aroniajuice varje dag och fick lägre fasteblodsocker.

I ett försök fick diabetessjuka möss aroniajuice. Resultatet blev att mössens blodsockernivåer sjönk och deras vikt och fettvävnad minskade.

 

Källor:
http://www.diabetes.se/sv/Diabetes/Om-diabetes/Typ-2-diabetes/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12580526
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27133429